Wednesday, January 12, 2011

::puan pengajar yang ego::




assalamualaikum wbt.
mengisi masa lapang wat entry pasal tajuk yang tertera diatas.

ni bukanlah nak luahkanperasaan ketidakpuasan hati ( sebenarnya memang xpuas hati pun)

hidup kita sebagai student mesti banyak dilemma dan tekanannya. kena lagi bila berhadapan dengan c Puan Pengajar yang macam2 anginnya. terpaksa mata, telinga dan hati bersabar. kalau xsabar kompem!! dah lama bom malaya meletup. nasib baik la c Puan sangat garang hingga saya sangat rasa ngeri sama dia..ahahaha

kenapa saya rasa ngeri sampai saya xtidur dalam kuliah dia??

alkisahnya~


mengimbau kenangan manis bersama c Puan.

sewaktu sem 2.
ketika c Puan sedang bagi lecture. seorang studentnya enak tidur (saya la 2). tiba2......
"siapa yang tidur 2??!!" c Puan berteriak.
saya yang sedang dibuai mimpi terjaga!

jeng..jeng..jeng..

habislah saya dibebelnya.

bla..bla..bla... ( bebelan selam 1jam)

ayat last nya

" jumpa saya di bilik kaunseling lepas ni"

adoii!! mati la masuk bilik kaunseling.. c puan singa lagi ni menyuruh.. dalam hati 'dup dap dup dap' xpandai berhenti ( istilah medik palpitation)

sepanjang perjalanan 2 dia asyik membebel.

" bagitau saya apa kesalahan yang kamu buat hari ini! " dengan wajahnya yang sangat ngeri..

" em...
tidur dalam kelas,
kuku panjang,
pakai cincin,
cara membentang xkena d mata puan"

"lagi??"

' saya tidak tau puan'

lama kami berdiam.

kemudian~

sampai dibilik kaunseling.

kamu tunggu sini kejap.

dalam bilik 2. macam2 dalam fikiran saya. mati la kalau mak bapak saya kena call. adehh apa mau jawab sama puan ni.

c puan pun masuk dengan membawa beberapa keping borang salahlaku dan surat amaran.

wow giler puan ni. tidur dalam kelas ja??

mati!!!

[ sesi soal jawab, telinga dicuci, mluahkan perasaan, tangis menangis berlaku]

"ok, hari ini saya lepaskan kamu sebab kamu ada masalah sampai tidur dalam kelas. lain kali kalau saya dapat lagi kamu tidur, xda maaf bagi mu, kamu boleh balik ke kelas sekarang"

'tapi saya malu puan, mata saya bengkak'

" ai siapa suruh kamu menangis? bukan salah saya pun "

'ya la puan terima kasih'


nak tau cerita sebenar???


sebenarnya saya nangis sebab bukannya apa. saja nak buat dia lembut hati dan xjadi nak denda saya. ahaha.. pelakon hebat?? saya rasa kalau saya masuk PILIH KASIH kompem menang tanpa bertanding. saya rasa mereka xla pandai berlakon. kaku dan rasa terpaksa. apa pendapat anda???

sampai saja kelas. saya ketawa. lawak bila ingat kejadian yang baru berlaku. tapi saya memang tekad xmau tidur kelas c Puan lagi. ahahah


opss...

panjang pulak saya melalut dari tujuan asal entry ini.

bila dah jadi pengajar@ cikgu. mesti ego akan tinggi. manusia lah katakan. bila bergelar pengajar.
hati mula terdetik " sayalah paling hebat, jangan cuba tegur saya, cakap saya semuanya betul"

wahai insan yang bergelar guru
sungguhpun anda insan yang memberi ilmu
anda dinobat insan yang mulia
namun
anda masih seorang manusia
anda bukanlah yang paling sempurna
sedarlah insan yang bernama guru yang ego


saya harap c puan sedar diri tarafnya macam mana? walaupun kita dah ada education yang tinggi. tapi tak semestinya dah perfect.
jangan pandang hina pada student. insan yang bergelar student ni. dah namanya 'student' memang la masih belajar. ada yang pandai ada yang sedikit lemah. bukan bermaksud mereka itu bodoh.

wahai puan,
senangnya puan mgelar student yang kurang pandai dalam kelas dengan panggilan bodoh, binatang, hantu kapala hitam dan macam2 lagi. saya sangat xsenang dengan perangai puan. kesian kawan2 saya puan buat macam 2. kalau puan yang d tempat mereka apa perasaan puan.???

cara puan bercakap seolah2 puan xmau ditegur. apalagi bila student puan yang menegur puan. saya dan kawan2 puan harap puan boleh ubah sikap..

perghh~~

macam surat cinta pulak.ahha sebenarnya saya harap saya boleh bagi surat 'layang' macam yang saya tulis 2.. tapi xpa la. xmau buat hal..hihi sekarang saya study dalam tahun 2 sem 2. so xmau la buat hal.

peringatan:

" mereka yang bakal bergelar pangajar, sila hormati student anda dan insan sekeliling anda. kita bukannya sempurna walau diantara sesama manusia. apalagi berhadapan dengan Allah S.W.T.

sekian salam ukhwah. nak tidur dulu..

selamat malam^^


11 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

woooo~ mmg malu kot.. klu keen, mesti rasa cam nk quit je.. huk3~ T__T

nora said...

uiksss ganaz nye lecture tu

sib baik time i x pnah ade yg cmtu, klu tak mesti dah bertimbun borang salahlaku huhuhuhu

apple said...

iya.. naseb baik i ni ada bakat blakon..
bleh jg leleh air mata^^ ahaha

Niz said...

serius
sangat tak suka dengan lec macam ini
macam tutor Niz
ada pangkat Doc
ego melangit
last2 kami sekelas sangat tidak suka kpd lec itu
huh!

*emo

haha

apple said...

hihi..

xda siapa yg suka lect mcm 2..suka sangat pandang rendah dgan student dia. lebih2 lagi bila lect yang xsuka student yang pandai..

*ikut emi juga^^

Sang Dewata said...

Apa2 pun GURU wajib dihormati. Dalam garangnya pasti ada sesuatu (ilmu) yg menjadi manfaat buat murid2nya... Kurang bersetuju laa dgn tindakan "berlakon" itu...Nampak sangat tidak IKHLAS...

cik ungu said...

tak bek ngumpat cikgu kat belakang, wlaupun kdg2 aku pun buat cmtu jugak. wa3~

tp x elok cikgu2 panggil student bodoh, binatang, etc. kan kata2 tu doa. patut la student betul2 bodoh. kne sumpah ngan cikgu sendiri rupanya.

Luv BiteS said...

Memang patut kena sumpah!! Terang2an menyumpah Sifu sendiri. Barangkali dia terlupa bahawa dia berjaya kerana adanya Pengajar...

apple said...

sang dewata: mmg la kta hormat ckgu 2 sabagai pangajar..tapi,
tindakan dia mmg tidak patut kan.

kadang kala kita perlu berlakon untuk 'myelamatkan diri' dari tindakan.

setakat tidur dalam clas?

bukannya teruk sangat,

everybody did it..right?

apple said...

cik ungu: apple sangat satuju dengan kamu!!
dia kan cikgu...patut ada adab dan sopan..

apple said...

luvbites:
kadangkala bila kita dah berjaya, kita lupa siapa yg buat kita berjaya^^